home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right twitter_hover twitter updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Dag 10
Edukans Actieplatform
Lieve lezers, Na een lekkere verfrissende douche (lees: alleen maar koud water) en een goed ontbijt (lees: broodje pindakaas/jam/kaas) gaan...

Dag 10

Lieve lezers,

Na een lekkere verfrissende douche (lees: alleen maar koud water) en een goed ontbijt (lees: broodje pindakaas/jam/kaas) gaan we weer op weg naar school. Elke dag komen we langs een politiepost. Daar moeten onze chauffeurs altijd al hun papieren laten zien. Soms wel 3 keer op een dag. Gelukkig kennen de politiemannen ons inmiddels en zwaaien ze vriendelijk naar ons.

Bij aankomst op school worden we uitbundig begroet door de juffen die elke dag weer een prachtige schooljurk (tenue) aan hebben. 

De dag op school begint altijd om 8 uur met een dagopening met de bijbehorende ceremonie van vlag hijsen, het volkslied zingen en alle leerlingen keurig in de houding per klas. Daarna komt er een toespraak van de schoolleider waarbij ze de leerlingen een leerzame dag wenst en de collega’s, inclusief ons, een prettige werkdag.

Vervolgens mogen de kinderen de klas in waarbij de meisjes eerst mogen en de jongens sluiten aan. In de klas wordt uitbundig gezongen en gebeden tot de Heer. De onderbouw zingt een heel leuk liedje dat heet “Jezus aan de telefoon”.

Daarna is het tijd om aan het werk te gaan. De juffen schrijven alles op het krijtbord en de leerlingen schrijven dit over in hun schrift. Alleen de antwoorden zijn niet voldoende omdat de zij hun schrift meenemen naar huis zodat ze hun werk thuis nog kunnen nalezen/leren.

Hierdoor lijkt het product vaak belangrijker dan het proces. Je kunt je voorstellen dat dit allemaal erg veel tijd kost. 

Wij als World Teachers (WT’ers) gaan vaak de lessen observeren en ondersteunen de leerkracht waar nodig. De focus hierbij ligt op het gebruik van actieve werkvormen. We proberen de leerkrachten te laten zien dat de betrokkenheid bij de leerlingen groter wordt als zij de leerlingen actief laten deelnemen aan de les. Dit kan door bijvoorbeeld in tweetallen te laten werken of het gebruik van wisbordjes. 

Ook de schoolleiders werken samen met een WT’er om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Zij volgen workshops die worden gegeven op het Koina resort door onze Tjitske en onze Marieke. Op school observeren de schoolleiders de Surinaamse collega’s aan de hand van een kijkkader en er wordt geoefend met feedback geven. 

Op de dag zijn er twee pauzes. Voor en na elke pauze wordt er gebeden door de leerlingen. Op dinsdag krijgen de leerlingen schoolmelk (amandelmelk). In de pauzes komt er altijd een vrouwtje op het plein die lekker eten verkoopt aan de leerlingen en aan ons (MMM… lekkere roti of bakabana!!!) Af en toe is er zelfs ook een juffrouw die wat verkoopt.   

Om 13 uur gaan de leerlingen naar huis. Ook de meeste leerkrachten gaan naar huis om te koken en te baden. Juffrouwen die meedoen met het WT programma blijven met ons op school lunchen in een lokaal, want er is geen docentenkamer. Deze lunch nemen wij altijd mee en de schoolleider maakt een heerlijke toespijs (kip, zoute vis, kerrie eieren of worst). Na de gezellige lunch laten wij of één van de Su rinaamse collega’s een actieve werkvorm zien. Zo proberen we elkaar te stimuleren om het onderwijs aantrekkelijker te maken voor kinderen. 

Daarna gaan de buddy’s (juffrouw en WT’er) samen evalueren en voorbereiden voor de volgende dag. De juffrouwen zijn erg leergierig en willen graag onze tips horen zodat ze daar tops van kunnen maken.

Om 14.30 uur rijdt onze taxi weer voor. Zwaaiend langs de politie rijden we terug naar Koina resort. Daar staat een heerlijk hapje te wachten op ons gemaakt door onze privé kok. Onder de parasol gaan we aan de slag met de voorbereidingen voor de volgende dag. Er wordt druk geknutseld om leuke actieve werkvormen in te zetten of om de klas educatief aan te kleden. Voorbeelden van onze knutsels zijn flitskaarten, bingokaarten, memory en de placemat.

Daarna wordt het dan toch echt tijd voor een biertje/frisje en om bij te kletsen. We leren elkaar steeds beter kennen.

Om 18.30 uur staat er een heerlijke maaltijd voor ons klaar. Daarna bikkelen we nog even door bij de avondvergadering. Op het vaste programma staan een M&Mtje, een feedbackmomentje en de regeldingetjes. Ook staat het voorlezen van het dagverslag op het programma en de reacties die jullie allemaal massaal geven worden dan voorgelezen. Door de vele reacties sluiten we de vergadering pas na een uur af en is er nog een schrijfmomentje voor wie dat fijn vindt. 

Dan barst het feest los met een spelletje of een sterk verhaal. Rond 22.30 uur sluiten de laatsten (lees: wij) af. Uit de slaapkamers komt er dan af en toe nog een kreet omdat er een kakkerlak of tor bij iemand wil slapen. Of dat er ratten boven op het plafond opzoek zijn naar prooi. Veilig onder de klamboe vallen we in slaap...   

Agnes en Marianne

Reacties (5)

 • Anita Rooks
  10 maanden geleden
  Hé, wat leuk om nu een verslag te lezen van mijn zusje ;-). Ik lees elke dag met heel veel plezier jullie belevenissen. Wat fijn om te lezen dat jullie met elkaar zo actief bezig zijn om het onderwijs daar nog leuker en aantrekkelijker te maken. Het is vast heel dankbaar om dit te mogen doen. Ik wens jullie nog heel veel plezier en geniet nog even van de laatste dagen. Groetjes van Anita (zus van Marianne)

  Reactie rapporteren

 • Corrie de Koning
  10 maanden geleden
  Lieve allemaal Wat een mooie avonturen beleven jullie zo met elkaar. En wat een verschil met Nederland...zowel qua weer...als qua tempo in lesgeven. Ook het tempo in de gymles heeft me verwonderd. Super mooie ervaringen als ik de foto's zie. Die WIG met donkere mensen vind ik echt super leuk. Lijkt ook erg op werken hoor...! Wij zullen het land hier wel verdedigen en herfstvakantie vieren met de achterblijvers..geen probleem. Veel plezier nog..met de laatste loodjes en lootjes..liefs Corrie ( oma van Lotte en moeder van Esther)

  Reactie rapporteren

 • Anne en pietsje Rooks
  10 maanden geleden
  Lieve mensen daar in Suriname. Wat een feest om de verhalen te lezen.Fijn dat jullie daar zo veel plezier hebben en met elkaar daar iets moois achter laten.De leerkrachten van Suriname zullen jullie dankbaar zijn en hopen dat ze daar iets van vasthouden........bijzonder hoe zij daar met elkaar de schooldag beginnen. Het einde is bijna in zicht en jullie komen met veel indrukken terug . Nog veel plezier en geniet van de laatste dagen! Liefs ouders van Marianne.

  Reactie rapporteren

 • Leonie
  10 maanden geleden
  Hallo allemaal, Ik heb net alle updates gelezen en ben onder de indruk van jullie avonturen en vooral de goede relatie met de kinderen, leerkrachten en elkaar. Succes de komende dagen en nog veel plezier en nuttige uitwisselingen gewenst.

  Reactie rapporteren

 • Sheila
  10 maanden geleden
  Leuk om jullie programma te lezen! Dankjewel. Schrijfkunst wordt op prijs gesteld :) Lekker eten trouwens allemaal. Wat leren jullie zelf van al deze ervaringen. Dankbaar dat jullie in Nederland voor de klas staan? Hoe is de werkdruk in Suriname? Hartelijke groet en veel plezier!

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen