home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right twitter_hover twitter updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Dag 2
Edukans Actieplatform
Faigo Vroeg op; om zes uur zaten we al rond de ontbijttafel om te zingen voor de jarige in de groep. Een spannende dag vandaag; we gaan voo...

Dag 2

Faigo

Vroeg op; om zes uur zaten we al rond de ontbijttafel om te zingen voor de jarige in de groep. Een spannende dag vandaag; we gaan voor het eerst naar de drie scholen toe. Onderweg zien we steeds meer kinderen staan die in hun blauwe of groenwit geruite uniform op de gele schoolbus staan te wachten. Meestal zien we achter deze kinderen alleen de rand van eindeloos regenwoud, geen huizen, hoever hebben ze al gelopen? We zijn, al rijdend naar de scholen, diep onder de indruk van de prachtige natuur.

Op alle scholen worden we hartelijk ontvangen en officieel welkom geheten tijdens het ochtendritueel: om acht uur begint de schooldag met het hijsen van de vlag terwijl het volkslied gezongen wordt. De kinderen staan keurig per klas in een rijtje en zingen, ook met de daarna aangeheven Bijbelse liederen, vrolijk mee.

Gedisciplineerd gaan ze daarna in rijen hun klassen in. Wij hebben een gesprek met de directeur over de gang van zaken tijdens de komende weken en over het wel en wee van de school. Daarna gaan we naar de verschillende groepen om kennis te maken met de leerkracht waar een ieder de komende week mee gaat samenwerken. De eerste ervaringen worden opgedaan. Er wordt vooral geobserveerd, afgetast en uitgewisseld. De dag vliegt voorbij. De schooldag is om 13.00 uur al voorbij, het wordt nu inderdaad behoorlijk warm in de lokalen waar tot nu toe de wind nog voor enige verkoeling zorgde. We lunchen met de collega's, spreken de dag door en maken korte afspraken voor morgen.

Weer terug naar ons verblijf, waar we van Marjorie, ook world teacher geweest, uitleg krijgen over de geschiedenis van het onderwijs in Suriname.

De temperatuur is inmiddels al weer flink opgelopen en iedereen is blij dat we een moment van ontspanning hebben.

De met ons meegereisde kok verzorgt 's avonds weer een heerlijk Surinaamse maaltijd. Aansluitend hebben we een groepsvergadering waarin we de dag met elkaar hebben evalueren en vooruit kijken naar morgen. Op naar dag 2 op de scholen.

Ti Tamara (tot morgen)

Liesbeth en Anita

Reactie plaatsen